Tvrtka S&T Hrvatska će izgraditi HPC računalo najvećih performansi ikad isporučeno u Republici Hrvatskoj.

Ponosni smo što smo postali dijelom nacionalnog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).

u Sveučilišnom računskom centru (SRCE) potpisan Ugovor o isporuci HPC (High Performance Computing) sustava naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa za potrebe projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO).  Ugovor je u ime Srca potpisao g. Ivan Marić, ravnatelj Srca, i Božidar Vidić, direktor S&T Hrvatska d.o.o.

Projekt HR-ZOO ima za cilj izgradnju računalnog i podatkovnog oblaka koji će biti temeljna sastavnica nacionalne i europske istraživačke i inovacijske e-infrastrukture s namjerom da se znanstvenoj i akademskoj zajednici dugoročno osiguraju napredni računalni i spremišni resursi te mrežna povezanost nužni za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav Republike Hrvatske.

Tvrtka S&T Hrvatska će izgraditi HPC računalo najvećih performansi ikad isporučeno u Republici Hrvatskoj, imat će 6 puta veće performanse od sljedećeg najvećeg hrvatskog računala. SRCE će se tako pridružiti odabranoj zajednici svjetskih institucija s računalima performansi većih od 1 Petaflops i spremišnim sustavom performansi većih od 100GByte/s uz 1.000.000 IOPS.

HPC računalo će koristiti najmodernije ekološki prihvatljive tehnologije čime se ostvaruje značajno manji CO2 footprint u usporedbi s prethodnom generacijom HPC računala sličnih performansi.

Veselimo se što će naši stručnjaci biti dio SRCE HR-ZOO projekta i time još jednom potvrditi poziciju S&T Hrvatske kao vodeće tehnološke tvrtke na hrvatskom tržištu.